Futbal: Neviem, či je to dobrá alebo zlá skupina, povedal tréner Kopúň po žrebe

2. 5. 2023 |
 

Slovenské futbalistky poznajú žreb Ligy národov žien 2023/2024. Reprezentačný tréner Peter Kopúň sa nevie rozhodnúť, či je to dobrý žreb. 

Tréner slovenskej ženskej futbalovej reprezentácie Peter Kopúň tlieska pred priateľským zápasom Slovensko - Fínsko v Senci v pondelok 10. apríla 2023. Foto TASR - Lukáš Grinaj

Súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie žien v 2. skupine B-divízie Ligy národov 2023/2024 budú Fínsko, Rumunsko a Chorvátsko. Rozhodol o tom utorkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Futbalistky poznajú žreb Ligy národov žien 2023/2024

Žreb rozdelil 51 tímov do troch divízií na základe koeficientu. Zverenky trénera Petra Kopúňa figurovali v 3. koši v B-divízii, nemohli sa tak stretnúť s Bosnou a Hercegovinou, Ukrajinou a Maďarskom. Jedným z ich súperov bude Fínsko, s ktorým pred niekoľkými týždňami odohrali dva prípravné zápasy v Senci. V oboch ťahali za kratší koniec, v prvom podľahli 0:1 a v odvete 0:2.

Úvodné dve kolá ženskej LN sú na programe 20.-26. septembra, zápasy 3.-4. kola sa uskutočnia 25.-31. októbra a skupinová fáza vyvrcholí 5.-6. kolom v termíne 29. novembra - 5. decembra. Finálový turnaj s kvartetom víťazov skupín A-divízie sa uskutoční 21.-28. februára 2024.

Pohyb tímov na základe umiestnenia v konečnej tabuľke skupiny je nasledovný: štyria víťazi skupín postúpia do A-divízie, štyri tímy z 2. miest hrajú proti tímom z 3. miest v A-divízii, lepší z dvojice bude zaradený do A-divízie nasledujúcej edície, zdolané tímy budú hrať v béčku. Tri najlepšie tímy na 3. mieste z B-divízie nastúpia proti trom najlepším tímom z 2. miest v C-divízii, víťazi sa zaradia do béčka v kvalifikácii ME, zdolané tímy budú hrať v C-divízii. Najnižšie umiestnený tím na treťom mieste a štyri tímy na štvrtom mieste z B-divízie zostúpia do C-divízie.

Reprezentačný tréner Peter Kopúň bol prítomný na žrebe. "Môj prvý dojem je, že neviem s pokojným svedomím určiť, či je to dobrá alebo zlá skupina. S každým z troch súperov v nej máme vlastnú skúsenosť. Osobne som rád, že nehráme so Slovinskom, Chorvátsko zo 4. koša berieme, vieme, akú má jeho ženský futbal kvalitu. Rumunsko je zaujímavý súper, smelo s ním budeme hrať, no a Fínsko ... Len sa mi potvrdilo, že to, čo robíme akoby dopredu, sa nedeje náhodou. Odohrali sme len nedávno, prakticky pred mesiacom, dva vzájomné prípravné zápasy a teraz osud rozhodol, že sa stretneme dvakrát v súťažnom meraní síl. Je na nás, aby sme poznatky z aprílových stretnutí v Senci správne využili na jesenné duely," povedal pre futbalsfz.sk.

        Žreb Ligy národov žien 2023/2024:
        A-divízia
        A1: Anglicko, Holandsko, Belgicko, Škótsko
        A2: Francúzsko, Nórsko, Rakúsko, Portugalsko
        A3: Nemecko, Dánsko, Island, Wales
        A4: Švédsko, Španielsko, Taliansko, Švajčiarsko

        B-divízia
        B1: Írsko, Severné Írsko, Maďarsko, Albánsko
        B2: Fínsko, Rumunsko, SLOVENSKO, Chorvátsko
        B3: Poľsko, Srbsko, Ukrajina, Grécko
        B4: Česko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko

        C-divízia
        C1: Malta, Moldavsko, Lotyšsko, Andorra
        C2: Turecko, Luxembursko, Litva, Gruzínsko
        C3: Azerbajdžan, Čierna Hora, Cyprus, Faerské ostrovy
        C4: Izrael, Estónsko, Kazachstan, Arménsko
        C5: Severné Macedónsko, Kosovo, Bulharsko

 
ČO SA DEJE
  • Najnovšie
  • |
  • Mesiac
  • Týždeň
  • Celkovo